Przepis na ciasto marchewkowe

 

„CIASTO MARCHEWKOWE”

 

 

 

Składniki:

 

 

 

- 1 i ¼ szkl. oleju

 

- 4 jaja

 

- 2 szkl. drobno utartej (na ziemniaczanej tarce) marchewki – nie ubijać, żeby nie puściła soku

 

- 2 szkl. mąki

 

- 1 i ½ szkl. cukru

 

- 2 łyżeczki cynamonu

 

- 1 płaska łyżeczka sody

 

- szczypta soli

 

- orzechy, rodzynki lub owoce kandyzowane wg uznania – można tylko posypać na polewę

 

 

 

Jak zrobić?

 

 

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, olej, marchewkę, sodę, cynamon i dodatki. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut. Wierzch udekorować polewą czekoladową lub nutellą.

 

 

S M A C Z N E G O !