Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku





Składniki:

 

- 200 g zielonego groszku

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki oliwy

- 1 łyżka soku z cytryny

- 125 g białego sera półtłustego

- sól, pieprz, czerwona, słodka papryka w proszku (do smaku)

 

Jak przyrządzić?

 

Wrzucić groszek do wrzącej wody i gotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, czosnek zmiażdżyć i posypać solą. Odcedzony i wystudzony groszek utrzeć w blenderze wraz z czosnkiem, cebulą, sokiem z cytryny i serkiem na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Pasta z groszku zielonego wyśmienicie smakuje z grzankami z chleba razowego lub wieloziarnistego.

 

S M A C Z N E G O …