Zapiekanka makaronowa z wiśniami

„Zapiekanka makaronowa z wiśniami”

 

 

Składniki:

 

- 100 g makaronu muszelki

- 2 opakowania cukru waniliowego

- 150 ml mleka

- 1 cytryna

- 50 g masła o temp. pokojowej

- 50 g cukru

- 2 jajka

- 250 g chudego twarogu

- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru

- 400 g wiśni (świeżych lub z kompotu)

- 250 g waniliowego serka homogenizowanego

- sól

- tłuszcz do formy

 

Jak przyrządzić?

 

Zetrzeć skórkę z cytryny, wlać 350 ml mleka do garnka, dodać połowę skórki z cytryny, 2 opakowania cukru waniliowego oraz szczyptę soli i zagotować. Do gorącego mleka wsypać makaron muszelki i gotować przez 10 min.

Ugotowany makaron osączyć z mleka, przełożyć do miski i wymieszać łyżką z 10 g masła.

Do innej miski przełożyć 40 g masła, dodać pozostałą skórkę z cytryny, cukier oraz jajka. Całość utrzeć mikserem na puszysty krem za pomocą miksera.

Pokruszony widelcem twaróg dodać do masy maślano-jajecznej. Wsypać budyń waniliowy i miksować do połączenia składników.

Do masy przełożyć makaron oraz wiśnie i wymieszać. Przełożyć masę makaronowo-wiśniową do posmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Piec w temp. 175°C przez 45 min. Zapiekankę można podawać z serkiem homogenizowanym.

 

S M A C Z N E G O …