Statystyki
- Odwiedziny: 1707114
- Do końca roku: 242 dni
- Do wakacji: 49 dni
„Zapiekanka makaronowa z wiśniami”
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 ml mleka
- 1 cytryna
- 50 g masła o temp. pokojowej
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 250 g chudego twarogu
- ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 400 g wiśni (świeżych lub z kompotu)
- 250 g waniliowego serka homogenizowanego
- sól
- tłuszcz do formy
Jak przyrządzić?
Zetrzeć skórkę z cytryny, wlać 350 ml mleka do garnka, dodać połowę skórki z cytryny, 2 opakowania cukru waniliowego oraz szczyptę soli i zagotować. Do gorącego mleka wsypać makaron muszelki i gotować przez 10 min.
Ugotowany makaron osączyć z mleka, przełożyć do miski i wymieszać łyżką z 10 g masła.
Do innej miski przełożyć 40 g masła, dodać pozostałą skórkę z cytryny, cukier oraz jajka. Całość utrzeć mikserem na puszysty krem za pomocą miksera.
Pokruszony widelcem twaróg dodać do masy maślano-jajecznej. Wsypać budyń waniliowy i miksować do połączenia składników.
Do masy przełożyć makaron oraz wiśnie i wymieszać. Przełożyć masę makaronowo-wiśniową do posmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Piec w temp. 175°C przez 45 min. Zapiekankę można podawać z serkiem homogenizowanym.
S M A C Z N E G O …