Żurek na maślance

„Żurek na maślance”

 

 

Składniki:

 

- maślanka naturalna

- biała kiełbasa

- marchew

- ziemniaki

- cebula

- seler

- korzeń pietruszki

- trochę mąki razowej

- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, majeranek, lubczyk

 

Jak przyrządzić?

 

Wrzucić do wrzącej wody podsmażoną cebulę, warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz przyprawy. Gotować do miękkości warzyw, następnie dodać ziemniaki i białą kiełbasę pokrojoną w kostkę. W oddzielnym garnku roztrzepać maślankę, dodać trochę wody i mąki razowej, zmiksować. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać maślankę z mąką i ponownie dobrze roztrzepać trzepaczką. Zagotować, doprawić do smaku.

 

S M A C Z N E G O …