Knedelki z owocami

„Knedelki z owocami”

 

Składniki:

 

na knedelki:

- pół szkl. kremówki

- 4 dag masła

- 7,5 dag mąki

- 2 jajka

- łyżka cukru waniliowego

- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

 

na sos owocowy:

- szklanka owoców (jagód, malin lub czerwonej porzeczki)

- szklanka ubitej kremówki

- cukier waniliowy

- szczypta cynamonu

 

Jak przyrządzić?

 

Przygotować ciasto parzone, w garnku zagotować wodę z odrobiną cukru. Łyżkami maczanymi we wrzątku formować kuleczki i kłaść do wody. Gotować ok. 5 min., wyjąć na talerz.

Owoce lekko ugnieść. Kremówkę dobrze ubić z cukrem waniliowym i wymieszać z owocami.

Kluseczki polać sosem owocowym, posypać cynamonem.

 

 S M A C Z N E G O …