Ryż z kurczakiem na ciepło

„Ryż z kurczakiem na ciepło”

 

 

Składniki:

- 1,5 szkl. ryżu

- pierś kurczaka

- po jednej średniej kolorowej papryce

- pół łyżeczki kurkumy

- ząbek czosnku

- 4 łyżki sosu sojowego

 

na sos:

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżki sosu sojowego

- ząbek czosnku

- pół łyżki świeżego startego imbiru

- pieprz

 

dodatki:

- 5 dag płatków migdałowych

- pół pęczka dymki

- olej do smażenia

 

Jak przyrządzić?

 

Ugotować ryż w dużej ilości wody z solą i kurkumą, odcedzić. Pokroić kurczaka w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Usmażyć na oleju.

Papryki oczyścić i pokroić w dużą kostkę, delikatnie przesmażyć na oleju, ciepły ryż wymieszać z kurczakiem i papryką.

Przygotować sos: olej wymieszać z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Doprawić do smaku pieprzem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Posypać podprażonymi płatkami migdałów oraz pokrojoną dymką.

 

S M A C Z N E G O …