Zapiekanka z kaszy jaglanej

„Zapiekanka z kaszy”

 

 

Składniki:

 

- 350 g kaszy jaglanej

- 1 opakowanie cukru

- 1 łyżka masła

- 1 żółtko

- 250g serka mascarpone

- 4 łyżki brązowego cukru lub miodu

- ½ łyżki soli

- 300g jagód

- tłuszcz do formy

 

Jak przyrządzić?

 

Kaszę przesypać na sito, przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. 750ml wody zagotować, dodać kaszę, sól, masło i cukier waniliowy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, mieszając, aż kasza wchłonie płyn.

Żółtko utrzeć z 2 łyżkami brązowego cukru na puszysty krem, dodawać po 1 łyżce serka mascarpone, cały czas miksując.

Na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia wyłożyć ½ ugotowanej kaszy, potem ½ jagód oraz ½ masy z serkiem. Następnie rozłożyć resztę kaszy, jagód i kremu. Wierzch posypać 2 łyżkami brązowego cukru. Piec w temp. 180°C przez 50-60 min.

 

S M A C Z N E G O …