Statystyki
- Odwiedziny: 1707097
- Do końca roku: 242 dni
- Do wakacji: 49 dni
„Zapiekanka z kaszy”
Składniki:
- 350 g kaszy jaglanej
- 1 opakowanie cukru
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki brązowego cukru lub miodu
- ½ łyżki soli
- 300g jagód
- tłuszcz do formy
Jak przyrządzić?
Kaszę przesypać na sito, przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. 750ml wody zagotować, dodać kaszę, sól, masło i cukier waniliowy. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu, mieszając, aż kasza wchłonie płyn.
Żółtko utrzeć z 2 łyżkami brązowego cukru na puszysty krem, dodawać po 1 łyżce serka mascarpone, cały czas miksując.
Na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia wyłożyć ½ ugotowanej kaszy, potem ½ jagód oraz ½ masy z serkiem. Następnie rozłożyć resztę kaszy, jagód i kremu. Wierzch posypać 2 łyżkami brązowego cukru. Piec w temp. 180°C przez 50-60 min.
S M A C Z N E G O …