Placuszki z owocami

„Placuszki z owocami”



Składniki:

 

- 100 g borówek amerykańskich lub jagód

- 1 banan

- 150 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki cukru pudru

- 150 ml mleka

- 25 g masła

- 1 jajko

- 3 łyżki płynnego miodu

- szczypta soli

- olej do smażenia

 

Jak przyrządzić?

 

Masło roztopić i przestudzić, obranego banana pokroić w półplasterki. Do przesianej mąki wsypać proszek do pieczenia, cukier puder i sól. W drugim naczyniu połączyć jajko z mlekiem oraz roztopionym masłem. Płynne składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać, następnie dodać borówki oraz kawałki banana i delikatnie połączyć. Porcje ciasta nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni, smażyć na złoty kolor, podawać polane miodem.

 

S M A C Z N E G O …