Kotlety ze szpinakiem

„Kotlety ze szpinakiem”

 

Składniki:

 

- 50 dag mrożonego szpinaku

- 50 dag mielonego mięsa z indyka

- 1 jajko

- ½ szklanki płatków owsianych

- 3 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

- 1 łyżka masła

- olej do smażenia

- sól, pieprz

 

Jak przyrządzić?

 

Na rozgrzane w rondlu masło dodać zamrożony szpinak i podgrzewać do czasu aż odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki oleju. Doprawić do smaku gałką muszkatołową. Smażyć jeszcze 2-3 min., następnie ostudzić.

Do mielonego mięsa dodać ostudzony szpinak, jajko oraz płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać więcej płatków owsianych lub bułki tartej. Następnie uformować kotlety i usmażyć.

 

S M A C Z N E G O …