Propozycje dla "warzywnych niejadków"

 

„Babeczki buraczane”

 

 

 

Składniki:

 

- 2 starte buraki

- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

- ½ szkl. cukru trzcinowego

- 3 jajka

- 2 gorzkie czekolady

- 100 ml oleju

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- tłuszcz do formy

 

Jak przyrządzić?

 

1. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z żółtkami, cukrem, olejem, czekoladą i burakami. Dodać pianę.

Ciasto wkładać do natłuszczonych foremek i piec 30 min. w temp. 180°C.

 

 

„Jesienna pizza”


 

 

Składniki:

 

- 30 dag mąki

- 2 dag drożdży

- łyżeczka cukru

- pomidor

- ½ cebuli

- czerwona cebula

- mały przecier pomidorowy

- świeża bazylia

- czerwona i żółta papryka

- ½ cukinii

- 2 garście szpinaku

- 20 dag ostrego sera żółtego

- sól, pieprz

- oliwa

 

Jak przyrządzić?

 

1. Drożdże wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, cukrem, mąką i ½ łyżeczki soli. Wyrobić i odstawić na 30 min. Ciasto włożyć do tortownicy (śr. 26 cm), nakłuć i skropić oliwą. Piec ok. 15 min. w 180°C.

2. Połowę cebuli obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać obranego, pokrojonego pomidora, przecier i posiekaną bazylię. Chwilę dusić, lekko wystudzić i wyłożyć na ciasto.

3. Oczyszczony szpinak rwiemy na kawałki i skrapiamy oliwą. Papryki kroimy w kostkę, cukinię (obtoczyć w bułce tartej, która wchłonie wodę) i czerwoną cebulę w plastry. Warzywa ułożyć na cieście, posypać starym serem.

Piec ok. 15 min. w 180°C.


„Bajkowe pizzerinki”

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

- 50 dag mąki

- 3 dag drożdży

- łyżeczka cukru, soli i oliwy

- 3 łyżki mleka

Sos:

 

- 4 pomidory

- bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku

Farsz:

- 25 dag pieczarek

- 10 dag startego żółtego sera

- ½ puszki kukurydzy

- 1/3 czerwonej papryki

- kilka czarnych oliwek

- ok. 12 dag mozzarelli

 

Jak przyrządzić?

 

1. Ciasto: z ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn, odstawić na 20 min. Następnie zagnieść z resztą składników. Uformować 3 placki.

2. Pomidory zmiksować z przyprawami, zagotować, ostudzić i posmarować ciasto.

3. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w paski, zostawić kilka większych kawałków. Pieczarki pokroić w plastry.

4. Na plackach ułożyć pieczarki i posypać serem. Zarys postaci ułożyć z oliwek, środki wypełnić papryką i kukurydzą. Z mozzarelli i oliwek zrobić oczy.

Piec 20 min. w 180°C.

 

 

„Chlebowe torciki”

 

 

Składniki:

 

- okrągły bochenek chleba pszenno-żytniego

- 50 dag twarogu

- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

- mały pasztet drobiowy

- czerwona papryka

- 2 ogórki kiszone

- 2-3 rzodkiewki

- po 3 plastry żółtego sera i szynki

- pęczek szczypiorku

- sól

 

Jak przyrządzić?

 

1. Chleb pokroić w blaty w poprzek bochenka.

2. Zrobić pasty serowe: połowę twarogu wymieszać z przecierem, doprawić solą do smaku. Resztę połączyć z pasztetem.

3. Paprykę, szynkę i ser pokroić w paski. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki.

4. Środki chlebowych blatów posmarować pastą pomidorową, pozostałe części – pastą z pasztetem. Każdy blat pokroić jak pizzę – na 8 części. Dekorować papryką, serem, ogórkiem, rzodkiewką, szynką, szczypiorkiem.

 

S M A C Z N E G O …