Statystyki
- Odwiedziny: 1707270
- Do końca roku: 241 dni
- Do wakacji: 48 dni
„Babeczki buraczane”
Składniki:
- 2 starte buraki
- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ szkl. cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 2 gorzkie czekolady
- 100 ml oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
Jak przyrządzić?
1. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z żółtkami, cukrem, olejem, czekoladą i burakami. Dodać pianę.
Ciasto wkładać do natłuszczonych foremek i piec 30 min. w temp. 180°C.
„Jesienna pizza”
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- pomidor
- ½ cebuli
- czerwona cebula
- mały przecier pomidorowy
- świeża bazylia
- czerwona i żółta papryka
- ½ cukinii
- 2 garście szpinaku
- 20 dag ostrego sera żółtego
- sól, pieprz
- oliwa
Jak przyrządzić?
1. Drożdże wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, cukrem, mąką i ½ łyżeczki soli. Wyrobić i odstawić na 30 min. Ciasto włożyć do tortownicy (śr. 26 cm), nakłuć i skropić oliwą. Piec ok. 15 min. w 180°C.
2. Połowę cebuli obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać obranego, pokrojonego pomidora, przecier i posiekaną bazylię. Chwilę dusić, lekko wystudzić i wyłożyć na ciasto.
3. Oczyszczony szpinak rwiemy na kawałki i skrapiamy oliwą. Papryki kroimy w kostkę, cukinię (obtoczyć w bułce tartej, która wchłonie wodę) i czerwoną cebulę w plastry. Warzywa ułożyć na cieście, posypać starym serem.
Piec ok. 15 min. w 180°C.
„Bajkowe pizzerinki”
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- łyżeczka cukru, soli i oliwy
- 3 łyżki mleka
Sos:
- 4 pomidory
- bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku
Farsz:
- 25 dag pieczarek
- 10 dag startego żółtego sera
- ½ puszki kukurydzy
- 1/3 czerwonej papryki
- kilka czarnych oliwek
- ok. 12 dag mozzarelli
Jak przyrządzić?
1. Ciasto: z ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn, odstawić na 20 min. Następnie zagnieść z resztą składników. Uformować 3 placki.
2. Pomidory zmiksować z przyprawami, zagotować, ostudzić i posmarować ciasto.
3. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w paski, zostawić kilka większych kawałków. Pieczarki pokroić w plastry.
4. Na plackach ułożyć pieczarki i posypać serem. Zarys postaci ułożyć z oliwek, środki wypełnić papryką i kukurydzą. Z mozzarelli i oliwek zrobić oczy.
Piec 20 min. w 180°C.
„Chlebowe torciki”
Składniki:
- okrągły bochenek chleba pszenno-żytniego
- 50 dag twarogu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- mały pasztet drobiowy
- czerwona papryka
- 2 ogórki kiszone
- 2-3 rzodkiewki
- po 3 plastry żółtego sera i szynki
- pęczek szczypiorku
- sól
Jak przyrządzić?
1. Chleb pokroić w blaty w poprzek bochenka.
2. Zrobić pasty serowe: połowę twarogu wymieszać z przecierem, doprawić solą do smaku. Resztę połączyć z pasztetem.
3. Paprykę, szynkę i ser pokroić w paski. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki.
4. Środki chlebowych blatów posmarować pastą pomidorową, pozostałe części – pastą z pasztetem. Każdy blat pokroić jak pizzę – na 8 części. Dekorować papryką, serem, ogórkiem, rzodkiewką, szynką, szczypiorkiem.
S M A C Z N E G O …