Jesienne porady dietetyka

 

 

 

Korzystajmy z jesiennych darów w postaci warzyw i owoców. Każdy mały, czy duży człowiek powinien zjeść w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców (najlepiej 3 porcje warzyw + 2 porcje owoców).


1 porcja to np.:

                           2 śliwki

                                lub

                           1 brzoskwinia

                                lub

                           1 marchewka

                                lub

                           1 małe jabłko

                                lub

                           ½ główki sałaty

                                lub

                            ½ papryki

                                lub

                            ¼ surowego buraka lub 1 cały gotowany

                                 lub

                            ½ szklanki kapusty kiszonej

                                 lub

                             ½ ogórka szklarniowego lub 2 kiszone

                                 lub

                             6 truskawek (świeżych bądź mrożonych)

                                 lub

                             ½ - 1 gruszka

                                 lub

                             2 łyżki soczewicy

                                 lub

                             2 łyżki czerwonej fasoli

                                 lub

                             2 łyżki cieciorki

                                 lub

                             2 łyżki fasolki szparagowej

                                 itp.

 

 

Dostępnych jest około 300 produktów (warzyw i owoców), więc wybór mamy ogromny.

Można zjadać je na surowo i po obróbce termicznej (gotowane, duszone, gotowane na parze, pieczone lub grillowane).

Warzywa i owoce to skarbnica witamin i składników mineralnych, wyjątkowo potrzebnych dla naszego organizmu. Są smaczniejsze i ładniejsze od witamin sztucznych, kupowanych w aptekach i dodatkowo dużo, dużo tańsze. Lepiej się wchłaniają i jak pysznie smakują. Można czynić z nich cuda. Połączone z ziarnami dodadzą nam energii i blasku.

 

Oto kilka propozycji wykorzystania warzyw i owoców:

 

Buraczek w plastrach na surowo

 

Surówka z białej rzodkiewki:

biała rzodkiew (sopel lodu), rodzynki, śmietana z majonezem, sól, pieprz, odrobina miodu; można łączyć z jabłkiem i marchewką

 

Jarzynka z buraczków:

buraczki gotowane – pokrojone lub potarkowane, maślanka lub kefir, sól, orzech włoski, starte jabłkow:

buraczki gotowane

 

Sałatka z cieciorką:

cieciorka z puszki, ogórek kiszony, papryka czerwona, oliwa

 

Na koniec przepis na pyszny, zdrowy batonik:

1 puszkę skondensowanego mleka zagrzać w garnku, dodać dużo ziaren, które lubimy – płatki owsiane ok. 20 dag, słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam, rodzynki, żurawina, morela lub śliwka suszona, orzechy laskowe, włoskie, płatki migdałów i co nam się jeszcze zamarzy.

Należy wymieszać bardzo gęstą masę, aby każde ziarenko było obtoczone mlekiem z puszki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to przygotowaną masę.

Piec 40 min. w temp. 150°C.

Do tego szklanka mleka, jogurt, bądź świeżo wyciśnięty sok z marchewki i pyszne II śniadanie lub podwieczorek gotowe.

 

S M A C Z N E G O !!!

Małgorzata Sobottka - dietetyk