Statystyki
- Odwiedziny: 1707142
- Do końca roku: 242 dni
- Do wakacji: 49 dni
Korzystajmy z jesiennych darów w postaci warzyw i owoców. Każdy mały, czy duży człowiek powinien zjeść w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców (najlepiej 3 porcje warzyw + 2 porcje owoców).
1 porcja to np.:
2 śliwki
lub
1 brzoskwinia
lub
1 marchewka
lub
1 małe jabłko
lub
½ główki sałaty
lub
½ papryki
lub
¼ surowego buraka lub 1 cały gotowany
lub
½ szklanki kapusty kiszonej
lub
½ ogórka szklarniowego lub 2 kiszone
lub
6 truskawek (świeżych bądź mrożonych)
lub
½ - 1 gruszka
lub
2 łyżki soczewicy
lub
2 łyżki czerwonej fasoli
lub
2 łyżki cieciorki
lub
2 łyżki fasolki szparagowej
itp.
Dostępnych jest około 300 produktów (warzyw i owoców), więc wybór mamy ogromny.
Można zjadać je na surowo i po obróbce termicznej (gotowane, duszone, gotowane na parze, pieczone lub grillowane).
Warzywa i owoce to skarbnica witamin i składników mineralnych, wyjątkowo potrzebnych dla naszego organizmu. Są smaczniejsze i ładniejsze od witamin sztucznych, kupowanych w aptekach i dodatkowo dużo, dużo tańsze. Lepiej się wchłaniają i jak pysznie smakują. Można czynić z nich cuda. Połączone z ziarnami dodadzą nam energii i blasku.
Oto kilka propozycji wykorzystania warzyw i owoców:
Buraczek w plastrach na surowo
Surówka z białej rzodkiewki:
biała rzodkiew (sopel lodu), rodzynki, śmietana z majonezem, sól, pieprz, odrobina miodu; można łączyć z jabłkiem i marchewką
Jarzynka z buraczków:
buraczki gotowane – pokrojone lub potarkowane, maślanka lub kefir, sól, orzech włoski, starte jabłkow:
buraczki gotowane
Sałatka z cieciorką:
cieciorka z puszki, ogórek kiszony, papryka czerwona, oliwa
Na koniec przepis na pyszny, zdrowy batonik:
1 puszkę skondensowanego mleka zagrzać w garnku, dodać dużo ziaren, które lubimy – płatki owsiane ok. 20 dag, słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam, rodzynki, żurawina, morela lub śliwka suszona, orzechy laskowe, włoskie, płatki migdałów i co nam się jeszcze zamarzy.
Należy wymieszać bardzo gęstą masę, aby każde ziarenko było obtoczone mlekiem z puszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to przygotowaną masę.
Piec 40 min. w temp. 150°C.
Do tego szklanka mleka, jogurt, bądź świeżo wyciśnięty sok z marchewki i pyszne II śniadanie lub podwieczorek gotowe.
S M A C Z N E G O !!!
Małgorzata Sobottka - dietetyk