Pieczeń rzymska w "Bajce"

PIECZEŃ RZYMSKA W „BAJCE”

 

Składniki:

 

- 1 kg łopatki wieprzowej

- 0,30 kg kalafiora

- 0,30 brokuła

- 0,50 kg marchewki, pietruszki, selera, pora

- 0,02 kg natki pietruszki, kopru

- jaja 3 szt.

- 1 łyżka bułki tartej

- 1 łyżka otrębów pszennych

- 0,20 kg cebuli

- pieprz, sól, papryka czerwona słodka

 

Sposób przyrządzenia:

 

Mięso umyć, zmielić.

Warzywa ugotować wystudzić, zmielić.

Cebulę pokroić drobno i podsmażyć.

Jajka sparzyć, wybić do miseczki.

 

Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wyrobić. Formować kotleciki, obsmażyć lekko z obu stron.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą, posypać drobno poszatkowaną marchewką. Piec ok. 30 min. Posypać zieloną pietruszką.

 

 

S M A C Z N E G O…

 

Dietetyczka – Małgorzata Sobottka